Oživljeno čudovište

Autor: Ivo Paić

Datum objave: 21.09.2020.

← Povratak na naslovnicu

Let na Mjesec mladima je davni događaj, nekima od njih možda ni spomena vrijedan. Na Marsu u skoroj budućnosti očekujemo primarsovljenje zemaljskih letjelica. Poodmakla su i istraživanja mogućnosti života čovjeka/Zemljanina na dalekom, surovom, a znanstvenoj mašti i viziji predočivom tlu. Filmska industrija „zna“ kako izgledaju Marsovci, postali su nam tako „poznata bića“. No, vratimo se Zemlji, Zemljanima i Oživljenom čudovištu – covidu-19.
Oživljeno čudovište? Znanost objašnjava da virusi nisu živi, a ipak se šire – evoluiraju (dr. Tamara Čočer). Trebaju životinju ili čovjeka da ih oživi, da mogu razmjenjivati tvari s okolinom. Čovjek je virusima životodajan. Tako sam laički razumio virusologinju. Naša je bolest uvjet života covida-19.
Umire li taj virus našom smrću te tako opet postaje ono što je bio: neživo šireće-evoluirajuće – nešto? Borba virusa i čovjeka! Dakle: na jednoj strani je međuplanetarni putnik. Na drugoj „obični“ Zemljani i virus, čovjek i čovjekom oživljeni virus. Nešto prijeteće, neživo, pandemijsko, u nama je oživljeno. Putnik juri prema Marsu brzinom više Machova. Ovdje, na Zemlji, u borbi za život protiv ljudskom oku nevidljive stvari/potencije bića, čovjek poseže, gle paradoksa, za milenijima starim naputkom nebrojenih majki čovječanstva: „Prije i poslije jela treba ruke prati, nemoj da te na to opominje mati.“ Nije to djetinjarija. Nju je protuvirusni stožer s pravom promaknuo u jedan među dva-tri najvažnija načina zaštite: pranje ruku je i danas – AD 2020! – životnoskrbna stožerna regulativa.
Postoji li u tome kakav paradoks zavođenja tzv. „velikim stvarima“ koje gutaju tisuće milijardi najjačih valuta u korist zapuštanja, možda zapuštenosti mnogih tzv. „malih stvari“, toliko malih da manje jedva da mogu biti? Ljudskom oku nevidljiva virusna „malenost“ planetarno napada ljude. Među njima dakako i demijurge „velike stvari“, njihove stvoritelje. Čak i one koji se kreću svemirskim prostranstvima i pritom „vide“ gravitacijom za zemlju prikovano čovječanstvo u borbi oči-u-oči s oživljenim virusom. On se prometnuo u stvar čovječanstva. Zavodnici žele, a neki i uspijevaju, navući krinku glasnogovornika te stvari.

Lipanj 2020.